Joni Murto suoritti vuoden kestävän talotekniikan ammattitutkinnon kylmäasentajan osaamisalan, ja nyt hän luotsaa uusia kollegoita ISS:n kylmätekniikan yksikössä.
ISS:n kylmäasentajilta vaaditaan laajaa erityisosaamista. Tämä johtuu siitä, että ISS:n asentajat käsittelevät kaikkien valmistajien laitteita, kun perinteisesti laitteiden myymisestä ja huoltamisesta huolehtivat kylmälaitteiden valmistajat.
ISS:n kylmätekniikan yksikkö asentaa, huoltaa ja korjaa kiinteistöjen ja tehtaiden kylmälaitteita. Kylmäyksikön vetäjän Jorma Leinosen mukaan ISS kouluttaa omat kylmäalan ammattilaiset yhdessä koulutusyhteistyökumppanien kanssa – ISS:n ammatillisesti korkeatasoiseen toimintaympäristöön sopivia kylmäasentajia on vaikea löytää.
Vuonna 2022 talotekniikan ammattitutkinnon kylmäasentajan osaamisalan suoritti kymmenen ISS:läistä. Yksi heistä on Joni Murto, joka on edennyt työurallaan vauhdikkaasti ISS:n tarjoaman koulutuksen avulla.
ISS tarjoaa henkilöstölle koulutuspolkuja tukemaan työntekijöiden ammatillista osaamista sekä esihenkilö- ja johtamistaitoja uran eri vaiheissa. ISS:n osaamisen kehittämisen asiantuntija Elli Vellingin mukaan koulutustarpeet arvioidaan yhdessä liiketoiminnan kanssa, sillä koulutus on suunniteltu tukemaan liiketoiminnan onnistumista ja asiakaslupauksen täyttämistä.
– Olemme koulutusmyönteinen yritys ja pystymme tarjoamaan henkilöstölle eritasoisia koulutuksia perustutkinnoista ammattikorkeakoulututkintoihin, Velling sanoo.
Osa työtehtävistä edellyttää ammattitutkintoa, kuten Murron suorittamaa kylmäasentajan koulutusohjelmaa. Kun Murto aloitti työt ISS:llä, hän oli käynyt sähkö- ja kylmäasentajan perustutkinnot, joten alkuun hän teki työt kokeneempien kollegoiden ohjauksessa.
Viisi vuotta ISS:llä kerrytti Murron osaamista. Siksi vuoden kestävän kylmäasentajan ammattitutkinnon tarkoitus oli ennen kaikkea syventää olemassa olevaa osaamista.
– Jonin koulutus sujui todella hyvin, sillä hänen perusosaamisensa oli jo niin kattava, Leinonen kehuu.
Käytännössä koulutus järjestettiin muutamana päivänä kuukaudessa pääsääntöisesti etänä. Myös lähipäiviä tarvittiin, sillä kylmäasennus vaatii käytännön osaamista. Murto suoritti koulutukseen kuuluvat näytöt ISS:llä. Nyt taskussa on kylmäalan asentajan pätevyystodistus Y3, Y3 A.
– Koulutus olisi ollut melko haastava, jos pohjalla ei olisi ollut viiden vuoden työkokemusta alalta, Murto kertoo.
ISS:n kylmätekniikan kolmentoista hengen yksikössä työpäivä alkaa aikaisin – asiakkaan luokse saavutaan jo aamuseitsemältä. Uusien kylmälaitteiden asentamiseen kuluu päivistä viikkoihin, ja laitteet testataan ennen niiden luovuttamista.
– Käsittelemme ja asennamme kaikkea pienten ilmalämpöpumppujen ja isojen vedenjäähdyttimien väliltä, Murto sanoo.
Tiimin tuki on tärkeää, sillä työssä on vaaransa: kuumat ja kylmät pinnat, varovaisuutta vaativat käsiteltävät kylmäaineet ja konehuoneiden sähköiskuriskit. Työ on ympärivuorokautista, ja asentajat liikkuvat esimerkiksi katoilla.
– Työturvallisuus on päivittäistä, ja on tärkeää, että pidämme itsestämme ja työkavereistamme huolta, Leinonen sanoo.
Kylmäala on murroksessa, sillä ympäristövaatimukset ja -määräykset tiukentuvat ja muuttavat kylmäasentajien työnkuvaa jatkuvasti.
– Meidän tulee kehittää osaamistamme jatkuvasti, sillä lainsäädäntö muuttuu koko ajan, Murto kertoo.
Toinen haaste on kylmäasentajien korkea keski-ikä. Kylmäasentajien työn määrä on lisääntynyt ja nuoria työntekijöitä tarvitaan, joten uusien ammattilaisten kouluttaminen on ISS:lle tärkeää. Näin varmistetaan, että osaaminen säilyy, kun työkaverit eläköityvät.
Kylmätekniikan yksikössä uusia työntekijöitä opastetaan uusiin tehtäviin vuosittain, sillä ISS:n kylmäasentajilta vaaditaan laajaa tuntemusta kaikkien kylmälaitevalmistajien tuotteisiin, eikä tällaista osaamista löydy talon ulkopuolelta. Tällä hetkellä Leinosen yksikössä on kolme uutta kylmäasentajaa, joita Murto on päässyt opastamaan.
– Jonilla on opit tuoreessa muistissa, ja hän on erinomainen tiimissä toimija, joten hän on oikea henkilö opastamaan uusia työntekijöitä, Leinonen kertoo.